Date: 2004-05-23
_________________

For a year Magnus Eliasson has been the World # 1 but not the reigning Swedish champion. But now he is back on top even in Sweden.
He won the Swedish Championships in Enskede Rackethall earlier today.
Eliasson beat table tennis expert Mats Källberg in the final by a margin of 19! points (6-21, 21-5, 21-16, 16-3!), and fought back from the loss to Mikko Kärkkäinen in Finnish Open the week before.
Stefan Adamsson, who beat Magnus Eliasson in last year´s final, lost to Källberg in the semifinal.
In the ladies' class noone even took a set off Lilian Druve and new Swedish Champion in the veteran class is Pär Carleke.
Exactly 100 players took part in the 15th Swedish Championships.

A longer version in Swedish follows:

Magnus Eliasson återtog SM-titeln från Stefan Adamsson när svenska mästerskapen avgjordes för 15:e gången i Enskede Rackethall i helgen.
Regerande mästaren Adamsson nådde inte ens final den här gången efter förlust i semifinalen mot Mats Källberg. Pingisvirtuosen från Falun släppte bara tre bollar i paradgrenen mot Adamsson och vann med 21-3, 7-21, 21-17, 14-16! (+6!). Något överraskande kanske med tanke på Adamssons utveckling den senaste tiden.
I den andra semifinalen slog Eliasson ut Stefan Larsson efter att ha avgjort före den avslutande tennisen.

Finalen inleddes ungefär enligt planerna. Eliasson tog sex bollar i pingisen och Källberg fem i squashen. Men när Eliasson vann i badminton med 21-16 var matchen avgjord. Tennisen blev sedan ett bevakningsuppdrag för Eliasson som alltså kom tillbaka efter förra helgens förlust mot Mikko Kärkkäinen i Finnish Open.

Det bjöds inte på några större överraskningar i elitklassen, men förre VM-semifinalisten Ola Carleke har uppenbarligen problem med stabile Mikael Jonsson. Carleke föll för andra gången i rad mot Jonsson och fick lämna SM utan seger och rankingpoäng.
Elva av de tolv bästa på Sverige-rankingen fanns med i SM. Bara Sverige-fyran Roland Helle saknades.

I damklassen var suveräna Lilian Druve överlägsen. Alltför överlägsen. Lilian vann med i tur och ordning 55, 43 och 52 poäng. Men Druve kanske får konkurrens i framtiden. Badmintontjejerna Emma och Johanna Persson (OS-spelare i mixed i Aten i sommar) var på plats och blev taggade av vad de såg. Ryktet säger att de redan börjat ladda för Swedish Open i januari.

Segrare i klass 1 blev pingisexperten Martin Eriksson. Han racketlondebuterade i januari och gick då till final i motionsklassen. Nu vann han klass 1 i sin andra tävling. Snacka om kometkarriär. Han mötte Torbjörn Lönnqvist - också pingisspelare, men för 20 år sedan - i finalen och vann med 13 poäng.

I övrigt från SM noterar vi att...

...trotjänaren Anders Rickan inte lider av gummiarm. Åttondelen mot Jonas Adolfsson i elit slutade oavgjord - varpå Rickan vann efter gummiarmsregeln. Det var tredje gången i rad Rickan vann detta sudden death-avgörande.

...Stefan Larsson inte var nöjd med värmen i Enskede. Bastun gick bara på halvfart, till Larssons förtret. En normal racketlondag bastar Larsson tre-fyra gånger.

...Pär Carleke blev veteranmästare. Carleke håller fortfarande hög klass och finalbesegrade Mr Racketlon, Peter Landberg.

...L-G Svensson tappade 25 bollar i tennis - på fem matcher. Elitseriespelaren från Danderyd vann motionsklassen tack vare sin tennis och en stabil squash.

...arrangörerna Lennart Eklundh och Peter Landberg kunde räkna in 100 spelare i årets SM. 25 procent fler än förra året.